Tien pelgrims in een rij

Camino Primitivo

Noord Spanje

Als vervolg op of in plaats van b.v. de drukke Camino Francés kan de pelgrim besluiten de Camino del Norte van Irun naar Santiago de Compostela te volgen. Ter hoogte van Sebrayo heeft de pelgrim vervolgens de keuze om zijn weg te vervolgen richting Gijon (de officiële Camino del Norte ) of om via Oviedo verder te gaan en de Camino Primitivo te volgen. Deze gids wijst U verder de weg over de Camino Primitivo, met een aanloop route vanaf Bustio/Llanes. De Camino Primitivo is met zijn ong. 350 km prima te doen in een 14 dagen vakantie. De laatste paar jaren wordt de Camino Primitivo vaak gecombineerd met de Camino San Salvador, die begint in Leon, en eindigt in Oviedo. Zie hiervoot ook de gids voor de San Salvador.

De topografische kaartjes behorende bij deze gids zijn voorzien van de ingetekende routes (en de varianten) en wijzen de pelgrim zijn weg bij aankomst in Asturië, te beginnen met de etappe Bustio-Llanes. Vervolgens is de route naar Santiago opgedeeld in etappes, maar deze kunnen natuurlijk naar eigen inzicht en tempo worden gelopen.

De “schelpjes “ bij de etappe aanduiding op de kaartjes geven de zwaarte van de etappe’s weer, waarbij 1 schelpje voor een gemakkelijke etappe staat, en 5 schelpjes voor een behoorlijk pittige. De tussenliggende waarden kunt U dan zelf wel kwalificeren…..

Vervolgens vindt U een lijst met alle overnachtingsadressen langs de Camino Primitivo, waarbij de dikgedrukte namen de plaatsen aangeven waar ikzelf heb overnacht. Tevens vindt U er een lijst met de hoogteprofielen van de diverse etappes. De herbergen staan met een symbool op de kaart aangegeven en hebben een nummer dat correspondeert met een zeer uitgebreide lijst met overnachtingsadressen ,de beste herbergen zijn in rood aangegeven . Door regelmatig kleine oplages te maken van de gids is deze altijd up-to-date!

Ter hoogte van San Roman Da Retorta /Lugo kunt U, om een stukje drukte van de Camino Francés waar U al snel opkomt te vermijden, doorsteken naar Sobrados dos Monxes (via Friol/Pardellas). Dit “kost” een dag extra maar U kunt dan wel in het gastvrije en mooie klooster van Sobrados dos Monxes overnachten!  Vanaf Sobrados volgt U dan de Camino del Norte richting Arzua en daarna Santiago de Compostela. (Zie hiervoor ook de beschrijving bij de lijst Overnachtingsadressen: Lugo).

De gids is op A 5 formaat, ringgebonden, geplastificeerd en weegt ca. 200 gr.
Nieuwe druk:januari 2024
Prijs: €25.-, portokosten Nederland: €4.-

De gids kan zowel door wandelaars als fietspelgrims worden gebruikt.


Review:

To: hansenhilde@hotmail.com
Review:
From: mariederonde@live.nl
Subject: RE: Gids Via de la Plata
Date: Mon, 16 Nov 2015 20:47:28 +0100

Beste Hans, Al weer anderhalf jaar geleden, maar wat heb ik genoten van de Camino Primitivo & jouw gids was daar zeker debet aan! Even wennen in gebruik maar boordevol informatie – top!Nu staat de Via de la Plata voor mei 2016 op het programma & ik zag op internet dat jij daar ook een gids voor hebt samengesteld … en dat een nieuwe druk dit jaar november verschijnt / is verschenen? Ik zou deze graag bij gelegenheid willen ontvangen … ik hoor graag … geen haast! Met hartelijke groeten,

Marie de Ronde-Oudemans, Meeldijk 33, 238 LC  Zwartewaal
 

Klik op het plaatje om in de gids te bladeren: